E-urheilu kiinnostaa – mutta miten ihmeessä alalle pääsee töihin?
E-urheilu on jatkuvasti kasvava ala. Alalla työskentelee paljon osaajia, joiden työnimikkeet ovat kaikille tuttuja, mutta e-urheilun parista löytyy myös paljon tehtäviä, jotka ovat jotakin aivan uutta. Alalla työpäivät koostuvat monesti erilaisista projekteista ja palkka koostuu eri lähteistä. Moninaisuutensa vuoksi kevytyrittäjyys onkin e-urheilussa yleisesti käytetty työskentelyn muoto. Jos intohimonasi olisi työskennellä e-urheilun parissa, oli erityisosaamisesi mikä vain, niin kannattaa napata tästä vinkit talteen ja ottaa ensimmäiset askeleet kohti e-urheilun maailmaa.
Miten e-urheilun pariin pääsee töihin? Tässä on kysymys, jota kysytään jo alalla pidempään työskenteleviltä usein. Käytännössä kun juuri koskaan ei tule vastaan työpaikkailmoituksia, joissa haettaisiin osaajaa työskentelemään nimenomaan e-urheilun pariin. Elisa Esports tuottaa lähetyksiä, turnauksia ja tapahtumia kilpapelaamisen ystäville. Kysyimme Elisa Esportsin tuotantoporukalta, miten he ovat alalle itse löytäneet, miten yleensä alalle pääsee töihin – tässä parhaat vinkit.
Vapaaehtoistöihin e-urheilu -tapahtumiin
E-urheilu tarkoittaa monelle tapahtumia – laneja ja live-turnauksia. Vaikka kaikenlainen tapahtumatoiminta onkin nyt ollut reilun vuoden tauolla koronan vuoksi, on tapahtumat iso osa esports-alaa, ja tapahtumia on voitu järjestää myös pelkästään verkossa. Tapahtumissa on usein töissä iso joukko vapaaehtoisia, joille e-urheilu on intohimo ja harrastus. Moni löytääkin tiensä e-urheilun pariin juuri tapahtumien kautta tekemällä ensin vapaaehtoistöitä. Sitä kautta pääsee tutustumaan alalla jo työskenteleviin ja voi näyttää oman osaamisensa ja innostuksensa esports-alaa kohtaan. Samalla tulee esports-tapahtumatuotannon toimintamallien kanssa tutuksi. Viimeistään sitten, kun koittaa paluu normaaliin ja tapahtuma-ala lähtee jälleen nousuun, kannattaa hakeutua vapaaehtoiseksi itseä kiinnostaviin esports-tapahtumiin.
”Kysy vapaaehtoistöitä esports-tapahtumista. Ole avoin ja oma-aloitteinen ja kysy jos joku mietityttää; saatat löytää itsesi ihan uusien haasteiden parista!”
Vapaaehtoistyön kääntöpuoli on, että siitä harvoin maksetaan palkkaa. Jos olet jo oman alasi kovan luokan ammattilainen, ilmaistyö ei luultavasti houkuttele, sillä vapaaehtoistyöllä ei makseta laskuja. Vapaaehtoistyötä kannattaa kuitenkin harkita silloin, jos se toimii oman osaamisesi markkinointikeinona ja pääset luomaan sitä kautta suhteita. Tällöin vapaaehtoistyö maksaa itsensä jollakin aikavälillä takaisin, ihan palkan muodossa. Ja siinä vaiheessa kannattaa lukea myös blogitekstimme ”Miten hinnoitella oma työ kevytyrittäjänä”, josta löydät parhaat vinkit oman työn hinnoitteluun.
Jos e-urheilu sattuu olemaan erityinen intohimosi kohde, vapaaehtoistyö harrastusmielessä ja vapaa-ajan viettotapana on todennäköisesti mielekäs tapa saada jalka oven välin.
”Menin vapaaehtoisena tapahtumaan, sen johdosta musta tuli pääjärjestäjä, seuraavaksi puheenjohtaja, ja lopuksi musta tuli markkinoinnista vastaava – pääsin töihin koska olin hyvä siinä mitä tein ja sain näytettyä sen.”
Pelaamisen ja striimauksen kautta ura e-urheilun pariin
Jos olen hyvä pelaamaan, löydetäänkö minut? Mahdollista toki on, että sinut pelitaitojesi ansiosta löydetään. Mutta hyvin mahdollista on myös, että ei, sillä pelaaminen on nykypäivänä niin monen harrastus. Jos haaveenasi on pelata työksesi, vaaditaan todella poikkeuksellista osaamista, jotta pelaamisesi herättää oikeiden tahojen mielenkiinnon ja juuri sinut löydettäisiin sitä kautta e-urheilu -joukkueeseen. Jos toivot pelaamisen kautta sinut löydettävän, niin kannattaa striimata omaa pelaamista. Striimauksen välityksellä kun voi myös nostaa esiin omaa osaamista, jota e-urheilun parissa voisi hyödyntää. Jos vaikka taitosi on selostaminen, niin selosta peliäsi ja tuo esiin myös kiinnostuksesi tehdä siitä itsellesi ammatti. Seuraajiesi joukossa saattaa olla tyyppi, joka etsii joukkoihinsa uutta selostajakykyä.
E-urheilukoulutusten kautta alan töihin
Yksi reitti löytää oma tiensä e-urheilun pariin on alan koulutukset. Kovin suuri tarjonta ei vielä e-urheilualalla ole, mutta kattava listaus alan koulutuksista löytyy ainakin Suomen Elektronisen urheilun liiton sivuilta. Tiesitkö, että Suomessa voit suorittaa ammattikorkeakoulussa Esports Business -tutkinnon? Tai että lukiossa voi suorittaa kilpapelaamisen opintokokonaisuuden?
”SEUL-koulutusten (tuomari- ja lajivalmentajakoulutukset) kautta voi päästä tapahtumiin tai joukkueorganisaatioihin tekemään hommia ja näyttämään taitojaan.”
Kannattaa siis tarkkailla e-urheilualaan liittyviä kursseja ja koulutuksia, koska sitä kautta pääsee myös loistavasti näyttämään taitonsa ja verkostoitumaan alan ihmisten kanssa. Alan kurssin tai koulutuksen kautta tiesi voi viedä työharjoitteluun e-urheilun pariin ja siitä alkaa matkasi esportsin ammattilaisena.
Verkostoituminen, verkostoituminen ja vielä kerran verkostoituminen
On reittisi mikä tahansa vapaaehtoistyöstä esports-alan opintoihin, niin verkostoituminen on se juttu. Kun löydät tiesi alan parissa työskentelevien ihmisten seuraan, niin verkostoidu ja tuo sitä kautta osaamisesi ja mielenkiintosi alaa kohtaan näkyville. Se voi vaatia pitkänkin matkan, mutta mikäli e-urheilu on se sinun juttusi, jonka pariin haluat urasi rakentaa, niin se on kaiken vaivan arvoista. Jos kaipaat vinkkejä verkostoitumiseen, kannattaa lukea blogipostauksemme ”Onko yrittäjän pakko verkostoitua?”
”Työn paras puoli on monipuolisuus ja mahdollisuus e-urheilualan kehittämiseen. Haastavinta on se, että alan työt alkavat monella harrastuksena, minkä vuoksi vapaa-aikaa ja työtä voi olla hankala erottaa toisistaan. Lajin parissa toimiminen ei kuitenkaan vaadi harrastuneisuutta tai kokemusta peleistä. Alalla on samoja työnimikkeitä kuin muillakin aloilla: esimerkiksi selostajia, tuomareita ja kuvaajia. Tekemistä on siis tarjolla muissakin tehtävissä kuin pelaajana.”
Jos olet työsuhteessa, kannattaa myös selvittää, onko oma työnantajasi jollakin tapaa mukana e-urheilussa. Jos kyllä, niin kannattaa osoittaa töissä innostuksensa alaa kohtaan. Sitä kautta voit päästä tekemään vaikka mitä mielenkiintoista ja näin voitkin yhdistää ammatillisen osaamisesi sekä intohimon e-urheilua kohtaan.
”Olin töissä yrityksessä, joka teki esportsia ihan muissa yhteyksissä, mutta osaamiseni ja aktiivisuuden takia päädyin esportsin pariin siellä. Siitä jatkoin sitten pelkästään esportsia tekevään yritykseen hommiin. Aina kannattaa osoittaa kiinnostusta ja tietojaan aiheesta, vaikka omat työtehtävät olisivatkin jotain ihan muuta.”
Vaikka e-urheilusta löytyy paljon täysin uusia tehtävänimikkeitä, työskentelee sen parissa paljon ns. perinteisiäkin ammatteja. Kumppanuuksien hankinta vaatii myyntityötä, lähetysten, otteluiden ja tapahtumien mainostaminen markkinoinnin osaamista, someyhteisön kasvattaminen sosiaalisen median osaamista. Ja entäs kaikki e-urheilu -turnaukset? Niiden järjestäminen vaatii tiukkaa organisointikykyä.
”Innostuin e-urheilusta toimittajakoulutuksen kautta. Journalistitaitojeni ansiosta pääsin Elisa Esportsille, ja olen edelleen osa mahtavaa työporukkaa.”
E-urheilun parissa työtä tehdään joustavasti itselle sopivalla tavalla ja omaa verkostoa hyödyntäen. Monet esports-alan osaajat ovat valinneet toimintamuodokseen kevytyrittäjyyden. Kevytyrittäjyys koetaan helpoksi ja joustavaksi tavaksi tehdä töitä alalla. Lisäksi säästyy sekä aikaa että vaivaa verrattuna omaan toiminimeen tai osakeyhtiöön. Eezy Kevytyrittäjät tarjoaakin kilpapelaamisen ympärillä toimiville tahoille markkinoiden parhaan palvelun itsensä työllistämiseen.
Artikkelissa olevat lainaukset ovat Elisa Esportsin ammattilaisilta saamiamme kommentteja, kun kysyimme heiltä, miten he ovat alan pariin tiensä löytäneet.
Tutustu myös:
Tee kirjallinen sopimus – näin vältät tavallisimmat riidat toimeksiantajasi kanssa